Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново часове след края на примирието: Започнаха нови боеве в Судан (ВИДЕО)

11 юни 2023, 12:26 часа • 1140 прочитания

Малко след изтичането на 24-часовото примирие - поредното в конфликта между двама съперничещи си генерали - тази сутрин боевете в Хартум се възобновиха сраженията, предаде Франс прес.

Жителите на суданската столица са били събудени от артилерийски огън и грохот от сражения в няколко части на града, според очевидци. Новите сблъсъци започнаха десет минути след края на примирието, договорено от саудитски посредници, което започна в 06:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич) вчера.

ОЩЕ: Судан обявява пратеника на ООН за персона нон грата

Тежък артилерийски обстрел е бил чут в Хартум и в град Омдурман в покрайнините на столицата.

Новото примирие, което според очевидци като цяло е било спазвано, позволи на жителите на Хартум да се възползват от почивката, за да се снабдят с провизии или да избягат от столицата, обхваната от близо два месеца от въоръжен конфликт, довел до тежка хуманитарна криза, пише БТА.

Конфликтът между армията, командвана от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните сили на генерал Мохамед Хамдан Дагло "Сили за бърза подкрепа" (СБП), избухна на 15 април. Предишните примирия като цяло бяха нарушавани веднага след влизането им в сила.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес