Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмъщение: Хутите се хвалят, че изстреляли ракета и дрон по "важни цели" в Израел (ВИДЕО)

27 септември 2024, 15:41 часа • 383 прочитания

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути поеха отговорност за нападението, заради което през нощта в централната част на Израел се чуха сирени. Те заявиха, че са изстреляли балистична ракета по военна цел в Тел Авив, както и дрон по „жизненоважна цел“ в Ашкелон.

От ЦАХАЛ - Израелските сили за отбрана - обявиха, че не им е известно дрон да е достигнал Израел през нощта. А ракетата е била успешно прехваната, посочват от израелската армия.

Още: Радев изкушава Иран с икономически облаги, ако ни помогне да освободим моряците от "Galaxy Leader"

Хутите говорят за мъст

„Йеменските въоръжени сили ще проведат още военни операции срещу израелския враг в знак на триумф за кръвта на нашия народ в Палестина и Ливан и няма да спрат поддържащите военни операции през следващите дни, докато не спре израелската агресия в Газа и Ливан“, се казва в изявление на говорителя на хутите Яхия Сари.

Представител на хутите намеква, цитиран от The Times of Israel, че нападението е в отмъщение за израелския въздушен удар вчера, при който беше убит висшият лидер на "Хизбула" Мохамед Срур. Той бе ликвидиран при удар по ливанската столица Бейрут: ЦАХАЛ ликвидира ръководителя на подразделение за безпилотни самолети на Хизбула.

Срур е бил сред няколкото високопоставени съветници, изпратени от „Хизбула“ в Йемен, за да обучават хутите, които са подкрепяни и от Иран, казва за AFP източник, близък до „Хизбула“.

Колко високо е напрежението в Близкия изток и какво предстои - четете в обзора ни: Резолюция на ООН къде трябва да е "Хизбула": Израел я цитира, докато бомбардира Ливан (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес