Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха останки от древно пристанище край Сирия

27 януари 2021, 16:48 часа • 1436 прочитания

Неизвестно досега на науката древно пристанище от римския период е открито край бреговете на Сирия. Находката е разкрита по време на втората полева руско-сирийска мисия, съобщи директорът на Института по обществени науки и международни отношения Дмитрий Татарков, цитиран от РИА Новости.

Възможно е да става въпрос не просто за пристанище, а за морска крепост от I в. от Новата ера. Открити са останки от хидротехнически съоръжения, маяк, четири мраморни колони. Керамиката ще даде възможност за по-точно датиране на обекта. Това е голяма находка, неизвестна досега на историческата наука, каза Татарков.

Учените са направили оглед на морското дъно както визуално, така и с помощта на управляеми подводни апарати. Освен пристанището са открити три котвени стоянки и останките от древни хидравлични съоръжения: вълноломи, стени на кейове. Изваденият керамичен материал сега се обработва в отдела за антики в Тартус.

Става въпрос за останки от антични гръцки амфори, финикийски съдове, египетски вази, каменни предмети за бита от римско време. Откритието ще позволи да се възстанови трасето на морските търговски пътища, свързвали този район със Средиземноморието, както и да се определи жизненият цикъл на съществуващите тогава пристанища.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес