Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отказал се от руско гражданство милиардер стана премиер на Нагорни Карабах

04 ноември 2022, 12:37 часа • 3119 прочитания

Руско-американският бизнесмен и филантроп Рубен Варданян беше назначен за премиер на непризнатата република Нагорни Карабах – спорната територия между Армения и Азербайджан. Това става ясно от указ, подписан от местния президент Араик Харутюнян.

Роденият в Ереван 54-годишен милиардер се отказа от руското си гражданство през септември тази година и обяви, че се мести да живее в Нагорни Карабах.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари той беше поставен в списък на Камарата на представителите на САЩ, която настоя срещу Варданян да бъдат наложени индивидуални санкции. Той отрече, че отказът от руския паспорт е опит да избяга от международните наказателни мерки срещу Москва.

Варданян е бивш изпълнителен директор и акционер в инвестиционната банка „Тройка Диалог“ (Sberbank CIB). Завършил е Московския държавен факултет по икономика, а военната си служба изпълнява в съветски Азербайджан и Армения. После завършва кратки курсове в INSEAD, Harvard Business School, Йейл и Станфорд.

През юни 2021 Варданян придоби арменско гражданство. Той обяви, че е взел решение да се върне в Армения след войната в Нагорни Карабах през 2020, която отне живота на над 6500 военни и от арменска, и от азербайджанска страна.

Тогава Варданян отричаше, че ще поеме каквато и да е позиция в правителството на Армения, но е определян като „потенциален политически играч“. Твърди се, че е свързан със сравнително нова местна партия.

Според Forbes състоянието на Рубен Варданян към 4 ноември 2022 г. е 1,3 милиарда щатски долара. Определян е като „бащата на руския фондов пазар“.  През 2013 г. той и неговите мениджъри продават „Тройка Диалог“ на държавната „Сбербанк“ за 1,4 млрд. долара.

През 2014 г. Варданян основава инвестиционния бутик "Варданян, Брайтман и партньори", който обслужва лица със свръхвисока стойност на богатството.

ОЩЕ: Пак напрежение между Армения и Азербайджан, след като Путин посредничи за "мир"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес