Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От началото на 2014 година над 18 800 мирни граждани са убити в Ирак

19 януари 2016, 17:57 часа • 2514 прочитания

Най-малко 18 802 мирни граждани са убити, а други 36 245 са ранени в Ирак между началото на 2014 година и 31 октомври 2015 година, на фона на сраженията между иракските сили за сигурност и „Ислямска държава“, се посочва в доклад на ООН, пише Time.

В доклада се отбелязват множество нарушения на правата на човека, включително поробването на 3 500 души, предимно жени и деца от йезидската общност, от страна на ИДИЛ.

Също така се отбелязва, че други 800-900 деца са били отвлечени от втория по големина град в Ирак, Мосул, за да бъдат обучени като екстремисти. Няколко деца-войници на „Ислямска държава“ са били убити от джихадистите, след като се опитали да избягат от сраженията в провинция Анбар.

В доклада се посочва, че броят на убийствата на мирни жители в Ирак е „потресаващ“ и се описват разнообразните методи, които „Ислямска държава“ използва за екзекуции, като обезглавявания, премазвания с булдозер, изгаряне на хора живи и хвърлянето им от покрива на сгради, допълва Агенция "Фокус".

„Подобни действия са систематични и широко разпространени. Тези действия могат да бъдат възприети като военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид“, се отбелязва в доклада.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес