Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха милиардерът и де факто собственик на Samsung за корупция

18 януари 2021, 09:51 часа • 1752 прочитания

Милиардерът и потомък на създателите на Samsung Лий Дже-Йонг се връща в затвора, след като южнокорейски съд го осъди на две години и половина заради участието му в корупционен скандал през 2016 г., който предизвика масови протести и свали тогавашния президент на Южна Корея.

В дългоочакваното повторно разглеждане в понеделник Върховният съд в Сеул призна Лий за виновен за подкуп на тогавашния президент Пак Кън Хе и неин близък доверен човек, за да спечели правителствена подкрепа за сливане през 2015 г. между две дъщерни дружества на Samsung. Сделката спомогна за укрепването на контрола му върху най-голямата бизнес група в страната.

Адвокатите на Лий го изобразиха като жертва на злоупотреба с президентска власт и описаха сделката от 2015 г. като част от „нормалната бизнес дейност“. Не стана известно веднага дали той ще обжалва.

Прокурорите поискаха девет години затвор за Лий.

Той ръководи групата на Samsung в качеството си на вицепрезидент на Samsung Electronics, един от най-големите производители на компютърни чипове и смартфони в света. 52-годишната Лий беше осъдена през 2017 г. на пет години затвор за предлагане на 8,6 милиарда вона (7 милиона долара) подкупи на Пак Кън Хе и нейния дългогодишен приятел Чой Сун Сил. Но беше освободен в началото на 2018 г., след като Върховният съд в Сеул намали присъдата.

Бившата президентка и Чой излежават затвор съответно на 22 години и 18 години.

През 2019 г. Върховният съд върна делото на висшия съд, като реши, че размерът на подкупите на Лий е бил подценен. Според него парите, които Samsung похарчил за закупуването на три състезателни коне, използвани от дъщерята на Чой, и за финансиране на фондация за зимни спортове, управлявана от племенницата на Чой, също трябва да се считат за подкупи.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес