Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхан Памук: В Турция вече няма свобода, вървим към режим на терор

11 септември 2016, 19:00 часа • 5312 прочитания

Турският писател и Нобелов лауреат за литература за 2006 г. Орхан Памук разкритикува ареста на влиятелния журналист и писател Ахмет Алтан в статия публикувана в италианския вестник „Република“.

„Много съм разгневен, изразявам най-острата си критика срещу ареста на Ахмет Алтан, едно от видните пера на турската журналистика, и на брат му Мехмет Алтан – изтъкнат икономист“, казва Памук.

Орхан Памук, който е критикувал президента Реджеп Ердоган преди провалилия се опит за преврат през юли, досега не се бе изказвал публично за предприетите от Анкара безпрецедентни чистки.

„Вече няма свобода. На път сме скоростно да преминем от правова държава към режим на терор“, подчертава писателят. Памук настоява всички арестувани интелектуалци да бъдат пуснати възможно най-бързо на свобода, за да могат да се явят свободни, ако трябва да бъдат съдени.

В рамките на разследването на провалилия се опит за военен преврат бяха задържани журналистът Ахмет Алтан и брат му Мехмет Алтан, пише БГНЕС, позовавайки се на Анадолската агенция.

По информация на в. „Хюриет“ двамата братя Алтан ще отговарят за свои изказвания по ТВ канала Джан Ерзинджан (вече затворен като гюленистки), направени в навечерието на провалилия се пуч пред водещия Назли Илиджак, който бе хвърлен затвора в края на юли.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес