Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

27 март 2024, 07:25 часа • 7512 прочитания

Здравните власти в Япония предупредиха за скок в потенциално смъртоносна стрептококови инфекции на гърлото, като случаите са около три пъти повече от миналата година в Токио.

Нарастване на болните

В цялата страна инфекциите на стрептококови бактерии в гърлото се диагностицират четирикратно по-често от последните пет години, според доклад на здравното министерство. Загриженост предизвиква сериозни стрептококови инфекции тип А (GAS - вариант M1UK). Вече има над 400 случая от началото на годината - а при 65 диагностицирани на възраст под 50 години, 21 са починали, пише The Guardian. Около 30% от случаите на зараза завършват с фатален край. При зараза със стрептококи А се прилагат не само антибиотици, когато нещата се влошават - има протоколи с комбинация от лекарства.

ОЩЕ: Разследване: Хранителна добавка уби японец с висок холестерол?

До 10 март в Япония са регистрирани 474 случая на по-сериозния синдром на стрептококов токсичен шок, при който има смъртност до 30%. Този синдром се случва, когато инфекцията се разпространи в тялото, потенциално причинявайки органна недостатъчност.

"Заболяването не е респираторно заболяване като пневмония или COVID-19, така че е малко вероятно да доведе до пандемична ситуация", каза Хитоши Хонда, професор по инфекциозни болести в Здравния университет Фуджита.

"Това е капкова инфекция. Хигиената на ръцете е изключително важна", обясни Хонда.

Японският институт по инфекциозни заболявания обаче изрично каза, че не може да обясни абсолютно всички фактори, довели до сериозното увеличение на случаите. Някои експерти обаче смятат, че увеличението е заради свалянето на противоепидемичните мерки заради Ковид. Освен това се счита, че половината японци са карали Ковид и това вероятно е повлияло в немалка степен на имунитета им по принцип.

Нарастването на случаите е накарало севернокорейския футболен отбор внезапно да отмени мач от квалификациите за Световната купа в Япония миналата седмица.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес