Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: В град Ракка са блокирани около 50 000 цивилни

18 юли 2017, 10:05 часа • 1440 прочитания

Според заместник-официалния представител на ООН Фархан Хак между 30 и 50 хил. души не могат да напуснат сирийския град Ракка – основната твърдина на „Ислямска държава“ на територията на страната, предаде ТАСС.

Според него ООН е дълбоко загрижена за „сигурността на десетки хиляди мъже, жени и деца, блокирани в Ракка“. „Ожесточените сблъсъци продължават да се отразяват на цивилното население, принуждава хиляди на напускат домовете си, а също води до много смърт и рани. Според наличната информация условията в града са крайно ужасни, а от 30 до 50 хил. души, които не могат да го напуснат, имат ограничен достъп до вода и храна“, заяви Фархан Хак, отбелязва още "Фокус".

През последната седмица Световната продоволствена програма за първи път от три години достави хранителни продукти в Ракка. В ООН изразиха надежда, че ще установят постоянни доставки в Ракка, благодарение на отново достъпните наземни маршрути.

Междувременно стана ясно, че сирийската армия, подкрепяна от местни паравоенни формирования, е превзела нови петролни полета в пустинята в югозападната част на провинцията Ракка от терористите от „Ислямска държава“, предаде Reuters.

Сирийската армия съобщи, че е завзела петролното поле Дайлаа, намиращо се до газовото находище Замла. В събота сирийската армия съобщи, че е поела контрол над петролните находища Уахаб, Ал Фахд, Дбайсан, Ал Ксеер, Абу ал Катат и Абу Каташ, както и над няколко села в пустинята, лежаща в югозападната част на провинцията Ракка.

Междувременно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че сирийската армия и проправителствените сили се намират край планинската верига Бушра – основното скривалище за терористите от „Ислямска държава“ на около 55 км. от град Деир ез Зор.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес