Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Няма как да накараме Китай да даде повече данни за произхода на COVID-19

07 юни 2021, 22:30 часа • 1493 прочитания

Високопоставен служител на Световната здравна организация каза днес, че няма как Китай да бъде заставен да разкрие повече данни за произхода на COVID-19. Той добави, че специализираната агенция на ООН ще предложи проучвания, които да издигнат схващането за това как се е появил вирусът, "до следващо равнище", предаде Ройтерс.

Притиснат от журналист с въпроса как СЗО ще "застави" Китай да бъде по-отворен, Майк Райън - директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО, каза на пресконференция, че организацията няма властта да застави когото и да било в това отношение. Очакваме сътрудничество, принос и подкрепа от всички наши държави членки в това наше усилие, каза Райън.

Съществуват конкуриращи се теории: че вирусът се е прехвърлил от животни, вероятно започвайки от прилепи, към хората или че е изпуснат от лаборатория в китайския град Ухан, отбелязва агенцията. Членове на екипа на СЗО, който посети Китай по-рано тази година в търсене на произхода на COVID-19, казаха, че не са имали достъп до всички данни, което подхрани продължаващия дебат за прозрачността на Китай по случая, пише 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес