Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Австралия дава 49 танка Abrams на Киев

17 октомври 2024, 21:21 часа • 915 прочитания

Австралия потвърди непоколебимата си подкрепа за Украйна, като обяви официално даряването на 49 танка M1A1 Abrams на Киев. Това ще подкрепи въоръжените сили на Украйна в борбата й срещу незаконната и неморална инвазия на Русия.

Този последен пакет, оценен на приблизително 245 милиона долара, ще допълни огневата мощ и мобилността на въоръжените сили на Украйна и ще допълни подкрепата на партньорите за украинските бронирани бригади, се казва в позиция на австралийското правителство.

Още: Украйна ще получи близо 50 танка Abrams от Австралия

Така общата стойност на военната помощ на Австралия за Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия достига над 1,3 милиарда долара, а общата подкрепа надхвърля 1,5 милиарда долара. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой ще присъства на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и ще потвърди тази новина директно с украинския си колега.

Досега танковете M1A1 Abrams са били важни за способностите на австралийската армия, осигурявайки значителна защита срещу вражески огън и импровизирани взривни устройства. Както и за Австралия, танковете Abrams ще допринесат за допълнително укрепване както на способността, така и на съпротивата на въоръжените сили на Украйна.

Още: Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Както беше обявено през януари 2022 г., M1A1 Abrams на австралийската армия трябва да бъдат заменени от M1A2. За да подкрепи прехода, австралийската армия ще запази малък брой танкове M1A1 Abrams, за да подпомогне въвеждането на новия флот M1A2. Австралийските отбранителни сили също продължават да дават значителен принос към многонационалните усилия за обучение на украински военен персонал в рамките на операция Kudu.

Австралийското правителство ще продължи да работи с правителството на Украйна и нашите международни партньори, за да предостави значима подкрепа на Украйна за прекратяване на конфликта при нейните условия, се казва в позицията на официалната власт.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес