Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оцелели от Хирошима и Нагасаки получиха Нобеловата награда за мир

11 октомври 2024, 14:01 часа • 679 прочитания

Тази година Нобеловата награда за мир ще бъде връчена на японската организация "Нихон Хиданкио" за нейните усилия за свят без ядрени оръжия.

Организацията се състои от оцелели от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война. В тези атаки загиват около 120 000 души, а хиляди други умират по-късно от изгаряния и радиационни заболявания.

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че наградата за мир за 2024 г. се присъжда на "Нихон Хиданкио" като почит към всички оцелели от атомните бомбардировки. Въпреки физическите страдания и болезнените спомени, тези хора са решили да споделят своя опит, за да вдъхнат надежда и да се ангажират с борбата за мир. Още: Южнокорейката Хан Канг печели Нобеловата награда за литература

"Те ни помагат да опишем онова, което е трудно да се изрази с думи, да мислим за немислимото и да разберем до известна степен неописуемата болка и страдание, които ядрените оръжия причиняват," се казва в официалното изявление.

Повече за "Нихон Хиданкио"

"Нихон Хиданкио" е единствената японска организация, която обединява оцелелите от бомбардировките в Хирошима и Нагасаки, известни като хибакуша. В организацията членуват хора от всички 47 японски префектури, като всички служители и членове са оцелели хибакуши. 

Дейността на организацията е насочена към предотвратяване на ядрени конфликти и премахване на ядрените оръжия в световен мащаб, както и към подобряване на политиките за подкрепа на оцелелите от Втората световна война. Още: Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия

Награда за мир на фона на няколко войни

Наградата идва в момент на сериозни конфликти по света, включително войната в Украйна и кризата в Близкия изток, като Русия многократно отправя ядрени заплахи към Запада от началото на инвазията си.

Алфред Нобел, създателят на наградата, е посочил в завещанието си, че това отличие трябва да се присъжда на тези, които работят за "помирение между народите, премахване или намаляване на постоянните армии и насърчаване на мира". Още: Откритието на микроРНК донесе Нобелова награда за медицина на двама американци

Миналата година наградата бе връчена на иранската активистка Наргес Мохамади, която е задържана в затвора за нейната борба за правата на жените и демокрацията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес