Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Обединение" с Тайван: Китай използва хитри трикове, вкара и ООН в играта (ВИДЕО)

03 юни 2024, 14:00 часа • 4775 прочитания

Китайският министър на отбраната Дун Дзюн заяви, че всеки, който се осмели да отдели Тайван от Китай, „ще бъде разбит на парчета“. „Китай остава ангажиран с мирното обединение. Тази перспектива обаче все повече се подкопава от сепаратистите за независимост на Тайван и от чуждестранните сили", заяви той.

Още: Закана: Китай плаши да осуети със сила независимостта на Тайван

Коментарите му идват в момент, когато в региона се наблюдава повишена загриженост относно военното и икономическото сплашване на Тайван от страна на Пекин, станало още по-ясно изразено при управлението на китайския президент Си Дзинпин. Той си е поставил за задача "обединение" на континенталната Китайска народна република с демократично самоуправляващия се остров, отцепил се още в средата на миналия век.

Още: Търговска война: Китай отмени преференциални мита за стоки от Тайван

Китай използва влиянието си върху тайвански известни личности, за да лобират за "обединение"

Междувременно най-малко 45 тайвански музиканти, актьори и други известни личности споделиха в социалната медийна платформа Weibo публикация на държавната китайска медия CCTV в подкрепа на „обединението“. Постът от 22 май, два дни след встъпването в длъжност на тайванския президент Лай Чинг-те, гласи: „Тайван никога не е бил държава и никога няма да бъде държава. "Тайванската независимост" е задънена улица и на обединението на родината не може да се противодейства. В крайна сметка Китай ще постигне пълно обединение".

Още: Китай атакува Тайван с хиляди търговски кораби?

Министерството на културата в Тайпе обаче заяви, че тези тайвански артисти „не са имали избор“, защото Китай ги е притискал да изразят публично политическа позиция в полза на Пекин. Много от тайванските артисти изкарват прехраната си с изпълнения в Китай или имат големи фенбази там, посочва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 29 май говорителят на Службата по тайванските въпроси на Китайската народна република (КНР) заяви, че близо 100 тайвански знаменитости са споделили публикацията на CCTV и че тези постове са „естествен израз на истински чувства“.

Още: "Бих бомбардирал Москва и Пекин": Washington Post цитира Тръмп

Че има натиск обаче, показва и конкретен пример - в началото на май агентът на тайванската актриса Ву Му-хсуен заяви пред местни медии, че снимачният екип на филм с нейно участие ѝ е казал, че трябва да подпише споразумение, че „Тайван е част от Китай“, в противен случай сериалът няма да бъде излъчен. Тя подписала споразумението и сериалът бил излъчен през 2023 г. Агентът заяви, че принуждаването на тайвански актьори, работещи в КНР, да подписват такива споразумения, е станало обичайна практика. По думите му - китайците преглеждат самоличността и политическите ангажименти на тайванските артисти, преди да им разрешат да изнасят представления в страната.

Последните проучвания на общественото мнение обаче показват, че позицията на Китайската комунистическа партия не е популярна в Тайван. Изследване на Тайванската фондация за обществено мнение (TPOF) установи, че 74,3% от тайванските респонденти са съгласни с изявлението на президента Лай Чинг-те, че „Китай и Тайван не са подчинени една на друга“. 47,2 % подкрепят „независимостта на Тайван“ - в сравнение със само 12,4%, които са "за" обединението, и 28,5%, които подкрепят „статуквото“.

Още: Ракети поразяват най-важните градове в Тайван: Китай публикува симулация (ВИДЕО)

Снимка: Лай Чинг-те, Getty Images

Китай използва ООН, за да се легитимира като "владетел" на Тайван

Министерството на отбраната на Китай и държавните медии публикуваха селективно коментар на говорителя на генералния секретар на ООН, за да подкрепят позицията си, че Тайван е част от КНР според международното право. Говорителят на Антониу Гутереш - Стефан Дюжарик - заяви на 23 май, че „по въпроса за Китай ООН се ръководи от резолюцията на Общото събрание от 1971 г.“. В отговор на журналистически въпрос той уточни, че въпросната резолюция на ООН е от значение „от гледна точка на нашата позиция по отношение на Тайван като китайска провинция“, но отрече, че това означава, че „Китай може да превземе Тайван по всяко време“. Дюжарик реагира на военните учения на Китай около острова, като призова „съответните страни да се въздържат от действия, които биха могли да ескалират напрежението в региона".

Още: Десетки военни самолети и кораби: Китай не спира да заплашва Тайван

С Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН Китайската народна република е призната за единствен представител на „Китай“. В резолюцията не се споменава Тайван. Китайските държавни медии представиха думите на Дюжарик така, сякаш той е повторил позицията на ООН, че Тайван е провинция на Китай, но не съобщиха за по-нататъшния контекст на коментарите му, включително за призива му да се избягва ескалация в региона и за отхвърлянето на позицията, че „Китай може да превземе Тайван по всяко време“.

По-широкото международно приемане на аргументите на КНР, че Тайван е част от Китай съгласно международното право, би послужило за по-нататъшно подкопаване на суверенитета на острова, смятат от ISW. То би възпрепятствало международното участие на Тайван, би придало легитимност на принудителните действия на Пекин като „вътрешен въпрос“ и би подкрепило аргументите на КНР, че ангажиментът на САЩ и други държави към Тайван без съгласието на Китай е незаконен.

Още: Брюксел с остра позиция срещу китайските военни маневри край Тайван

Напрежението в региона

Китайската комунистическа партия отхвърли възможностите, които правителството на Тайван предложи, за възобновяване на обмена между двете страни и за охлаждане на напрежението. В речта си при встъпването в длъжност на 20 май президентът Лай Чинг-те заяви, че КНР трябва да си сътрудничи с Тайпе за възобновяване на туризма през пролива на основата на реципрочност и да позволи на студенти от университети в Китай да учат в Тайван.

Командването на отбраната на Кинмън (малък остров, принадлежащ на Тайван) междувременно заяви, че гражданският китайски дрон, който е пуснал листовки в подкрепа на обединението на военната база на Тайван на остров Ердан, е бил „трик за когнитивна война“. В листовките пишеше, че двете страни на Тайванския проток принадлежат на „един Китай“, и се призоваваха читателите им да не използват сила, за да се противопоставят на обединението, нито да жертват живота си за „независимостта на Тайван“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес