Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови данни: Снарядите от Северна Корея за Русия може да са много повече

01 ноември 2023, 17:59 часа • 5939 прочитания

Северна Корея е изпратила на Русия повече от 1 милион артилерийски снаряда, които диктаторът Владимир Путин вероятно използва за бомбардировките си в Украйна. Това твърди пред Bloomberg депутат от Южна Корея, получил информацията си след заседание в парламента с южнокорейската шпионска агенция.

Другите оценки

Числото, което цитира той, е два пъти по-голямо от това, дадено като предположение от мониторинговата група, организирана от бивш украински офицер, който публикува анализи в Twitter под името Tatarigami. Той говори за 500 000 снаряда, най-вероятно 152- и 122-мм, които са били пратени от Пхенян към Москва.

Още: Северна Корея помогна решително със снаряди на Русия: Сателитни данни (ВИДЕО)

Неотдавна ръководителят на естонското военно разузнаване полковник Антс Кивиселг изказа предположение, че Северна Корея може да е предала на Русия 300-350 хиляди артилерийски боеприпаса, които биха могли да поддържат бойните действия на Русия в Украйна със "средна интензивност" в продължение на около един месец. Думите му бяха цитирани от РБК-Украйна.

Още: ЕС е дал по-малко снаряди на Украйна, отколкото Северна Корея на Русия

Снаряди за два месеца

От август 2023 г. насам са извършени около 10 доставки на оръжия от Северна Корея за Русия, е съобщила Националната разузнавателна служба на Южна Корея на брифинг при закрити врата с южнокорейски законодатели в сряда. Това каза Ю Санг-бум, член на управляващата Партия на народната власт и на парламентарната комисия по разузнаване.

Северна Корея също така е изпратила в Русия съветници за използването на боеприпасите. Снарядите, от своя страна, биха били достатъчни за около два месеца обстрел, цитира Ю Санг-бум думите на разузнавателната служба, пише Bloomberg.

Още: За първи път от 2021-а: Блинкен отива в Южна Корея на 8 ноември

Как се стигна до сделката между Москва и Пхенян?

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея в края на юли, за да се присъедини към тържествата по случай края на бойните действия в Корейската война от 1950-1953 г., а лидерът Ким Чен Ун му организира тур, за да види най-новото въоръжение на страната. Скоро след това Русия изпрати ВИП военен самолет в Пхенян, което породи опасения, че Северна Корея е на път да започне мащабен трансфер на оръжия с Русия.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Използвала ли е "Хамас" оръжия от Северна Корея при атаката срещу Израел?

Пхенян разполага с едни от най-големите в света складове за артилерийски снаряди и ракети, които са оперативно съвместими с оръжията от съветската епоха, вкарани в употреба от Русия за използване в Украйна.

Сътрудничеството между Пхенян и Москва се засили, след като страните бяха поставени в глобална изолация, а през септември Ким и Путин проведоха среща на върха в Русия. През октомври Белият дом заяви, че режимът на Ким Чен Ун е предоставил 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Руската федерация.

Още: IT специалисти, работещи в САЩ, подпомагали ракетната програма на Северна Корея

Какво е получил Ким Чен Ун?

Продажбите на боеприпаси биха могли да донесат милиарди долари в оскъдната хазна на Северна Корея. Те биха предоставили на засегнатата от санкции икономика твърда валута за участие в световната търговия.

Още: Има интернет в Северна Корея: Руската пропаганда се радва докъде я докара Путин (ВИДЕО)

Путин обеща да помогне на Ким да изведе в орбита шпионски сателит, когато двамата се срещнаха в руския космически център за срещата на върха. Южнокорейската шпионска агенция заяви, че Северна Корея е получила техническа помощ от Русия, която може да ѝ помогне да постигне целта си да изведе обекти в Космоса, след като на два пъти тази година Пхенян претърпя провал. Изглежда, че Северна Корея е в заключителния етап на друг опит за изстрелване на спътник, смятат южнокорейските шпиони.

САЩ и партньорите им предупредиха, че технологията, получена от космическата програма на Северна Корея, може да бъде използвана за усъвършенстване на нейните балистични ракети.

Още: Русия и Северна Корея укрепват съюза си: Лавров пристигна на посещение в Пхенян

САЩ обвини Северна Корея, че доставя оръжия на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес