Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов вариант на COVID-19 в японски имиграционен център в разгара на пандемията

19 февруари 2021, 06:45 часа • 1730 прочитания

Япония потвърди появата на нов вариант на COVID-19 в имиграционното съоръжение в Токио, което е ново предизвикателство в момент, когато страната се опитва да преодолее третата вълна от пандемията, съобщава БГНЕС.

Новият вариант е открит в 91 случая в района на Канто в източна Япония и в два случая на летищата, каза главният секретар на кабинета Като пред репортери днес. Правителството следи внимателно мутиралите варианти на коронавируса, тъй като те могат да се окажат по-устойчиви на ваксините, които Япония започна да разпространява тази седмица.

„Може да е по-заразно от конвенционалните варианти и ако продължи да се разпространява вътре в страната, това може да доведе до бързо нарастване на случаите“, каза Като.

Изглежда, че новият щам произхожда от чужбина, но е различен от други видове, които са били откривани досега спорадично в Япония, според Националния институт по инфекциозни болести. Той има мутация E484K върху протеина на вируса, което може да подкопае ефективността на ваксините. Тази мутация беше открита при южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса, появи се вече и в британски вариант на коронавируса.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес