Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов случай на непълнолетно палестинско момче, застреляно от израелски военни

14 февруари 2022, 11:41 часа • 2067 прочитания

Израелските сили са застреляли 17-годишно палестинско момче по време на сблъсъци близо до град Дженин в окупирания Западен бряг, съобщиха от официалната информационна агенция на Палестина "Уафа".

Съобщението гласи,че Мохамед Абу Салах е бил убит в село Силат ал-Харития. Wafa съобамава, че той е бил застрелян по време на сблъсъците, които са станали след като израелските сили са "щурмували" селото.

Припомняме, че в свой скорошен доклад Amnesty International публикуваха 278 страници, изготвяни цели 4 години, в който има тежки обвинения към Израел в апартейд и поддържане "система на потисничество и господство" над палестинците от 1948 г.

Конкретният доклад е част от преосмислянето на израелско-палестинския конфликт в последното десетилетие от перспективата на борба за равни права. Изводите идват на фона на подобни констатации на други правозащитни организации, включително и Human Rights Watch.

Горепосочения доклад проследява събитията от 1948 г. Около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени по време на арабско-израелската война. Палестинците, останали в Израел, живеят под военно управление до преди войната в Близкия изток през 1876 г., когато Израел завзема Западния бряг и Газа.

"От създаването си през 1948 г. Израел провежда политика на установяване и поддържане на еврейска демографска хегемония и на максимален контрол върху земята в полза на израелските евреи, като същевременно ограничава правата на палестинците и не позволява на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си", се посочва в доклада на Amnesty International.

Amnesty International поставя акцент обаче върху фактическото анексиране на Западния бряг, Източен Йерусалим и блокадата на ивицата Газа през 2007 г. от Израел и така спорното изграждане на еврейски селища.

Източник: АФП

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес