Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов мегапроект: "Мукааб" в Рияд наподобява Кааба в Мека и предизвика шок (ВИДЕО)

20 февруари 2023, 07:50 часа • 4359 прочитания

Престолонаследникът на Саудитска Арабия и премиер на страната Мохамед бин Салман  обяви плановете си да построи 400-метров небостъргач с форма на куб, наречен The Mukaab ("Мукааб"), като част от своя план за центъра Murabba ("Мураба") в столицата Рияд. По вътрешните стени на "Мукааб" ще се прожектира изображение, тоест сградата ще се превърне в гигантско кино, а посетителите ѝ може да се почувстват като на Марс или на океанското дъно, в зависимост от това какво ще се излъчва.

"Мукааб“ ще бъде построен северозападно от центъра на Рияд. Комплексът ще се простира на 19 квадратни километра и е описван като "новото лице на Рияд". Той ще бъде "една от най-големите структури в света", и е част от плана на принц Мохамед бин Салман да удвои населението на саудитската столица.

Във вътрешността на сградата с форма на куб ще има 2 млн. кв. м магазини, културни и туристически атракции, както и атриум с почти пълна височина, който ще съдържа спираловидна кула. Небостъргачът Мукааб ще бъде част от по-широкия център "Мураба", обявен от Мохамад бин Салман, който е и председател на новосформираната New Murabba Development Company.

По-широкият комплекс ще включва над 100 000 жилищни единици и 9000 хотелски стаи, заедно с повече от 980 000 квадратни метра магазини и 1,4 млн. кв. м офиси.

Той също така ще включва 80 места за развлечение и култура, университет по технологии и дизайн, многофункционален потапящ театър и "емблематичен" музей. Според правителството на Саудитска Арабия проектът трябва да бъде завършен до 2030 г., като страната се надява да стане домакин на Експо 2030.

Дизайнът на "Мукааб" предизвиква възмущение

В същото време формата на "Мукааб", която прилича на свещената Кааба – Дома на Аллах в Мека, шокира наблюдателите, пише ummid.com.

Свещената Кааба в Мека Prof. Mortel / CC BY 2.0

"Своя собствена Кааба ли строи Мохамед бин Салман в Рияд?", пита Мохамед ал-Хачими ал-Хамиди, доктор на науките от Лондонския университет, автор и председател на Almustakillah TV, в Twitter.

"Това е дизайнът, който той избра за последния си проект; нова "Кааба" за забавление!! Със сигурност само нещастен човек би избрал свещен дизайн за такава нечестива цел!", пише той.

"Когато Бин Салман стоеше на върха на свещената Кааба в Мека през 2019 г., това беше почти символично за намерението му да подчини ислямските влияния в #Саудитска Арабия. Днес той се впусна в друго символично предизвикателство, обявявайки планове за изграждане на нова "Кааба" на развлечението", пише в Twitter и Сами Хамди, коментатор на MENA.

"Искам да знам колко е платила Саудитска Арабия на @McKinsey да измисля всички тези карикатури в социалните медии за западната публика на градове от Междузвездни войни, които всъщност никога няма да съществуват", пише и анализаторът по геоикономика, санкции и външна политика на САЩ за Иран/Близкия изток и Африка Али Ахмади.

"Мукааб" е един от няколкото мегапроекта, които в момента се разработват в Саудитска Арабия, финансирани от нейния публичен инвестиционен фонд като част от плана Saudi Vision 2030 за диверсификация на икономиката на страната. Най-известният и най-противоречивият е Neom, който включва дългия 170 километра мегаполис The Line.

Проектът беше критикуван за въздействието си върху околната среда и предполагаемите нарушения на човешките права, свързани с неговото развитие.

Питър Франкентал от Amnesty International казва пред Dezeen, че компаниите, работещи по Neom, са изправени пред "морална дилема" и трябва "да помислят два пъти" относно продължаващото си участие в проекта.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес