Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов китаец на върха в класацията за най-богат азиатец - Джун Шаншан

01 януари 2021, 11:40 часа • 3683 прочитания

Най-богатият азиатец в света вече не е собственикът на Reliance Industries Ltd. Мукеш Амбани. Той беше изместен от върха от неизвестния доскоро извън Китай Джун Шаншан, съобщи Блумбърг.

Нетното състояние на Джун се е увеличило със 70,9 млрд. долара през 2020 г. до 77,8 млрд. долара, което го прави 11-я по богатство в света, показват данни на Bloomberg Billionaires Index. Неговото богатство е и едно от най-бързо натрупаните в историята и е още по-забележително като се има предвид, че е слабо известен извън Китай.

Джун дължи успеха си на два несвързани помежду си сектора. Той направи производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co. публична компания през април м.г., а няколко месеца по-късно неговата компания за бутилирана вода Nongfu Spring Co. стана едно от най-горещите листвания в Хонконг. От дебюта си насам акциите на Nongfu поскъпнаха със 155%, а тези на Wantai – с над 2000%.

Вече вторият най-богат азиатец Мукеш Амбани все още е титан в сектора на технологиите и електронната търговия. Неговото състояние нарасна през 2020 г. с 18,3 млрд. долара до 76,9 млрд. долара. Джун, който е на 66 години, не се занимава с политика и бизнесът му не е свързан с никое от другите големи богати семейства в Китай, което обяснява защо той е известен и като „Самотния вълк“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес