Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да броят повторно бюлетините в Анкара

04 април 2014, 18:39 часа • 16310 прочитания

Местният клон на Върховния избирателен съвет (YSK) отказа повторно преброяване на гласовете на местните избори в Анкара, където опозицията оспорва победата на партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Победеният кандидат на Народнорепубликанската партия в столицата Мансур Яваш незабавно обяви в Туитър, че ще оспорва решението. "Процедурата продължава", увери той. Народнорепубликанската партия подаде възражение пред YSK, като осъди нередностите на изборите в Анкара, където настоящият кмет Мелих Гьокчек, кандидат на Партията на справедливостта и развитието, спечели с малка преднина пети мандат.

Полицията използва водни струи, за да разпръсне около 2000 протестиращи от опозицията, които се събраха пред централата на Висшия избирателен съвет, за да подкрепят искането. Яваш и Гьокчек последователно се обявиха за победители в неделя вечер в напрегнатата обстановка, подхранвана от обвиненията в измама, които наводниха социалните мрежи, и спирането на тока по време на преброяването на бюлетините.

Кандидатът на Народнорепубликанската партия Мустафа Саригюл, който беше категорично победен в неделя от досегашния кмет от ПСР Кадир Топбаш, също се усъмни в резултатите от изборите в града. Но вчера избирателната комисия потвърди резултатите в Истанбул.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес