Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху: В Ливан са открити руски оръжия от най-ново поколение

17 октомври 2024, 00:33 часа • 695 прочитания

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред френски вестник, че израелските сили са открили „най-съвременни“ руски оръжия при претърсването на бази на „Хизбула“ в Южен Ливан.

Още: Нетаняху: Ще действаме срещу Иран само въз основа на националния си интерес

В интервю за вестник Le Figaro, цитирано от АФП, Нетаняху подчерта, че съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. само ливанската армия има право да разполага с оръжия на юг от ключовата за страната река Литани. „В този район обаче Хизбула е прокопала стотици тунели и тайници, където току-що открихме известно количество най-съвременни руски оръжия“, каза Нетаняху, цитиран от БГНЕС.

Още: Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

Вестник „Вашингтон пост“, цитирайки израелски официални лица, съобщи, че руски и китайски противотанкови оръжия са били открити при набезите на Израел на територията на Ливан, откакто той ескалира конфликта си с подкрепяната от Иран „Хизбула“ миналия месец. Израел твърди, че целта на военната му кампания срещу Хизбула е да направи региона безопасен, за да могат около 60 000 евакуирани жители на Северен Израел да се върнат по домовете си. Много от тях напуснаха домовете си заради трансграничния обстрел между Израел и Хизбула след началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година.

Още: Нетаняху: Израел ще продължи да нанася безпощадни удари по Хизбула

„Нова гражданска война в Ливан би била трагедия. Със сигурност нямаме за цел да я предизвикваме. Израел не възнамерява да се намесва във вътрешните работи на Ливан“, заяви Нетаняху пред Le Figaro. „Единствената ни цел е да позволим на нашите граждани, живеещи по границата с Ливан, да се приберат у дома и да се чувстват в безопасност“, добави той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес