Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху отива в Москва, за да говори с Путин за плана на Тръмп за Близкия изток

30 януари 2020, 06:25 часа • 1564 прочитания

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещнат в Москва. Нетаняху ще пристигне в Москва на кратко работно посещение. Той възнамерява да обсъди с Путин подробностите за така наречената "сделка на века" - предложението на САЩ за решение на конфликта между Израел и Палестина, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Във вторник във Вашингтон, в присъствието на Нетаняху, президентът на САЩ Доналд Тръмп представи план за решаване на палестинско-израелския конфликт, който той нарече "сделката на века". Американската администрация работи върху плана около три години.

Сделката на века признава Йерусалим за единната и неделима столица на Израел, отхвърля исканията на палестинците за възстановяването на границите от 1967 г. и връщането на палестинските бежанци и отваря възможността Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири своя суверенитет до долината на Йордания. В замяна Израел ще спре да строи нови селища на палестинските земи.

Планът изисква създаването на демилитаризирана палестинска държава, лишена от контрол над нейните граници и въздушно пространство. По предложение на Тръмп границата ще бъде разширена и ще включва две области на израелско-египетската граница, което ще увеличи територията, контролирана от палестинците, с около 50%. Като бъдеща столица на Палестина планът предлага предградието "Абу Дис" в източната част на Йерусалим, разположено зад зоната за сигурност.

Икономическата част от плана на Тръмп предвижда отпускането на 50 милиарда долара на Палестина за десетилетие – сума, която ще бъде осигурена предимно на страни-спонсори от Персийския залив. Палестинците ще имат достъп до две израелски пристанища, ще могат да построят курорт на брега на Мъртво море и да се занимават със земеделие в долината на река Йордан. Предлага се статуквото по отношение на религиозните светилища в Стария град на Йерусалим да остане непроменено.

Палестинските власти отхвърлиха инициативата на Тръмп. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че Палестина "не е за продан" и че планът на САЩ ще отиде в "кошчето за боклук на историята". Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания също се противопостави на "сделката на века" и нарече целта ѝ да се премахне националния проект за Палестина. Палестинските власти призовават за протести срещу "сделката на века" като цяло. По искане на Палестина Съветът на Лигата на арабските държави ще проведе спешна среща в събота (1 февруари), за да обсъди "сделката на века".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес