Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непал намалява таксите за изкачване на Еверест

14 февруари 2014, 15:03 часа • 20507 прочитания

Непал ще намали таксата за изкачване на Еверест и на други върхове в Хималаите, за да привлече повече алпинисти, въпреки безпокойството от пренаселеност по време на сезона, съобщи представител на туристическото министерство, предаде БГНЕС.

Правителството ще намали таксата за чужденци, които опитват да изкачат най-високия връх в света, от 25 000 до 11 000 долара от идната година, съобщи представителят на министерството Дипендра Паудел. Но таксите за групови експедиции до Еверест ще се повишат за обезкуражаване на големите групи алпинисти, които изкачват върха заедно, и за да се намали напрежението в планината в пиковите месеци, допълни Паудел.

Въз основа на сегашните правила групи от седем алпинисти плащат 70 000 долара общо, което според властите окуражава хора с различни способности да изчакват върха заедно. Но новите правила предвиждат една група от седем алпинисти да плаща 77 000 долара.

"Правилата в миналото доведоха до положение, в което един екип се състоеше от няколко членове, като не всички имаха еднакви способности. Разбрахме, че това често водеше до сблъсъци между алпинистите. Този формат затрудняваше и усилията на спасителите. Надяваме се новите мерки да помогнат за повишаване на цялостния брой на алпинистите", допълни Паудел.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес