Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неофициално: Обявиха кой е новият лидер на „Хизбула“

30 септември 2024, 00:29 часа • 716 прочитания

Хашем Сафиедин е новият лидер на "Хизбула". Това съобщи телевизионният канал Al-Arabiya, позовавайки се на свои източници. Самото движение не е информирало официално медиите за избора на нов генерален секретар.

Още: Израел е ликвидирал Насрала с помощта на иранска "къртица" (ВИДЕО)

Хашем Сафиедин е братовчед на убития Хасан Насрала. Той оглавява изпълнителния съвет на „Хизбула“, а също така е член на Съвета за джихад, който управлява военните операции на групировката. Сафиедин оцеля при нападение от страна на Израел. През 2017 г. Държавният департамент на САЩ го признава за терорист, припомня БГНЕС.

Още: "Хизбула" е проект на Иран, дали Израел ще влезе сухопътно в Ливан? Анализ

Бившият генерален секретар на Хизбула Хасан Насрала беше убит при нападение от Израел на 27 септември. Той заемаше този пост от 1992 г. насам. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече убийството на Насрала необходимо условие за промяна на баланса на силите в Близкия изток и завръщането на жителите на северната част на страната по домовете им.

Още: ВИДЕО от изваждането на тялото на Насрала от унищожения бункер. Иран: Израел ще отговаря!

БГНЕС припомня, че Израел продължава да нанася удари по Ливан, притискайки Хизбула с нови атаки след убийството на Насрала. Обявената цел на Израел е да направи своите северни райони безопасни от ракетен обстрел на Хизбула и да позволи на хиляди разселени жители да се завърнат.

Още: Нетаняху: Разчистихме си сметките с Насрала, това е повратна точка в историята

В неделя израелските военни обявиха, че са убили и висшия командир на шиитската милиция "Хизбула" Набил Каук. Организацията "Хизбула" не коментира състоянието на Каук, но от събота насам поддръжници на милицията публикуват траурни съобщения за него.

Още: Москва: Категорично осъждаме убийството на Насрала от Израел

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че повече от 1000 ливанци са били убити и 6000 ранени през последните две седмици. От ведомството допълват, че над милион души са били принудени да напуснат домовете си заради войната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес