Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не допускат новооткрит бръмбар да бъде наречен с името на китайския президент

12 юли 2016, 11:36 часа • 1076 прочитания

Китайски цензори се намесиха, за да не допуснат новооткрит вид бръмбар да бъде наречен на президента на страната Си Дзинпин.

Бръмбарът e открит от Чен Бин Уан, който работи съвместно с чешки университет в Прага, на остров в южната китайска провинция Хайнан.

В специализирано списание Чен изтъква, че бръмбърът Rhyzodiastes (Temoana) ще носи името на Си, за да бъде засвидетелствано уважение към това, че той прави страна все по-силна и по-силна.

Пред АФП откривателят изрази възхищението си от президента Си и каза, че бръмбърът е символ на постиженията му.

Чен Бин Уан изтъква, че бръмбърът е много рядък и се храни с изгнило дърво. Затова е много подходящо, според него, бръмбърът да носи името на Си, който е човек, какъвто можеш да срещнеш веднъж на един век, а освен това той се бори с корупцията (изяжда гнилото), което постепенно ще доведе до изчезване на корупцията в Китай.

Пекинските цензори обаче наредиха да бъдат изтрити от интернет всички текстове, свързани с буболечката, съобщи „Чайна диджитал таймс”.

Базираният в САЩ уебсайт, който следи цензурата в Китай, цитира разпореждането на властите относно заличаването на информацията за бръмбара, предаде АФП.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес