Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО призова Русия да спре ударите срещу сирийската опозиция

05 октомври 2015, 21:52 часа • 4974 прочитания

Съветът на НАТО призова Русия „незабавно да прекрати ударите срещу умерената опозиция“ в Сирия. Това се казва в заявление на Североатлантическия съвета сред извънредно негово заседание по Сирия, предаде ТАСС.

"Съюзниците остро протестират срещу тези нарушения на турското въздушно пространство и нахлуването във въздушното пространство на НАТО", глади заявлението на Съвета, който включва посланиците на страните-членки. "Съюзниците също така отбелязват изключителната опасност от такова безотговорно поведение. Съюзниците призовават Руската федерация да спре незабавно атаките срещу сирийската опозицията и цивилните и да предложи решение на конфликта чрез политически преход", казва се още в документа.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (на снимката) проведе в Брюксел среща с турския външен министър Феридун Синирлиоглу по повод инцидентите от миналата седмица с руски бойни самолети край и в турското въздушно пространство.

„Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността на региона. Призовавам Русия да уважава въздушното пространство на НАТО и да избягва увеличаване на напрежението с Алианса“, заяви Столтенберг, който допълни, че НАТО „остава ангажиран с турската сигурност“.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес