Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нараства броят на жертвите след химическата атака в Сирия (ВИДЕО)

04 април 2017, 14:01 часа • 3318 прочитания

При вероятна химическа атака, извършена от сирийското правителство или руските изтребители поне 58 души са загинали, включително 11 деца, в северозападната провинция Идлиб, съобщиха от сирийската Обсерватория за правата на човека, предава Reuters.

Сирийски военни източници отрекоха правителствени сили да са използвали подобни оръжия, отбелязвайки, че армията в миналото не е използвала химически оръжия и няма да прибегне до тях в бъдеще.

По информация на журнал De Re Militari жертвите са 70, а над са 200 пострадали.

"Тази сутрин жителите на град Хан Шейхун, Северна Сирия, бяха обгазени при химическа атака, извършена при въздушни удари. Лекари от местната болница публикуваха видео кадри на приети цивилни, показващи симптоми на обгазяване със зарин. Кадрите и снимките са тежки: труповете са буквално на улицата, сред тях и много деца. Повечето от загиналите още са спали, когато е бил използван газът", съобщи журналът.

Опозиционната сирийска „Национална коалиция“ обвини правителството на президента Башар Асад за атаката, предаде AFP.

„Националната коалиция“ настоява Съветът за сигурност (на ООН) да проведе извънредна сесия…, незабавно да започне разследване и да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че извършителите и поддръжниците ще бъдат подведени под отговорност“, се отбелязва в изявлението на „Националната коалиция“, допълва агенция Фокус.

Припомняме, че на 21 март Евросъюзът въведе допълнителни санкции срещу Сирия във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие от правителствената армия.

По-рано постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли смята, че сирийският народ не иска президента Башар Асад да остане на власт, но не иска той да се кандидатира и на избори, информира БГНЕС.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес