Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малко 36 членове на ИД са убити при бомбардировката на САЩ над Афганистан

14 април 2017, 10:36 часа • 1806 прочитания

Най-малко 36 души от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) бяха убити вчера от най-мощната неядрена бомба, използвана някога от САЩ. Това съобщи правителството на Афганистан, цитирано от AFP и ТАСС.

Ударът бе нанесен срещу комплекс от тунели на ИД в провинция Нангахар. Използвана е свръхмощна бомба GBU-43, която Пентагона нарича „майката на всички бомби“ (теглото й надхвърля 9,5 тона).

Говорителят на Министерството на отбраната Адам Стъмп заяви, че това е първият път, в който се използва подобно оръжие, разработено по време на войната в Ирак през 2002-2003 година.

Според информация от Вашингтон при последния тест на бомбата през 2003 г. тя е предизвикала огромен облак тип „гъба“, който е могъл да бъде видян от 32 км разстояние.

„Американски летателен апарат пусна бомбата GBU-43“, заяви Стамп, допълвайки, че „всички рискове за афганистанските и американски военновъздушни сили бяха минимални“. Той допълни, че са взети и всички предпазни мерки, за да няма жертви сред цивилното население.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес