Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата оръжейна сделка за Израел: ПВО система (ВИДЕО)

17 август 2023, 13:05 часа • 8884 прочитания

Най-голямата оръжейна сделка в историята на Израел ще се осъществи след получено "да" от САЩ. В четвъртък правителството на Щатите одобри искането на близкоизточната страна за износ на съвместно разработената система за противоракетна отбрана Arrow 3 за Германия.

Берлин ще купи Arrow 3 за 3,5 милиарда долара. Министерството на отбраната на Израел обяви, че "знаковата сделка, най-голямото споразумение за износ на отбранителни продукти в историята на нашата страна, ще доведе до нов рекорд в израелския износ на оръжие след забележителното постижение от 12,5 млрд. долара през миналата година".

В изявление на Министерството на отбраната на Израел, цитирано от The Times of Israel, се казва, че Държавният департамент на САЩ е уведомил министъра Йоав Галант и други висши служители, че американските власти са одобрили продажбата на системата, която е разработена съвместно от Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ и е произведена от Israel Aerospace Industries.

ОЩЕ: Германия се отказа от целта на НАТО за годишния бюджет за отбрана

Какво може Arrow 3?

В момента Arrow 3 е най-модерната израелска система за противоракетна отбрана с далечен обсег на действие, предназначена да прехваща балистични ракети, докато те все още са извън земната атмосфера.

Тя унищожава снарядите и техните ядрени, биологични, химически или конвенционални бойни глави от разстояние до 2400 км.

Според председателя на Израелската космическа агенция Arrow 3 може да служи като антисателитно оръжие, което би превърнало Израел в една от малкото държави в света, способни да свалят сателити.

В момента се работи по разработването на още по-усъвършенствана система - Arrow 4.

Германия отдавна иска системата

Германия, която се стреми да укрепи отбраната си на фона на руското нахлуване в Украйна, се опитва да закупи системата Arrow 3 от Израел вече повече от година. Сделката стана актуална и по време на срещата през април между министър-председателя Бенямин Нетаняху и германския канцлер Олаф Шолц

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант приветства САЩ - според него одобрението е "израз на доверие в отличните възможности на израелската отбранителна индустрия".

ОЩЕ: Поредна атака на израелските военни в Дженин доведе до палестинска жертва (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес