Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите избори в света: Коалицията на Моди води в Индия, но не толкова убедително

04 юни 2024, 09:32 часа • 1047 прочитания

Очаква се индийският министър-председател Нарендра Моди да спечели трети пореден мандат, когато днес (4 юни) бъдат обявени резултатите от най-големите избори в света.

Моди се стреми да спечели супермнозинство от 400 места в 543-местната долна камара на парламента.

Още: Рекорд: 642 млн. са гласували на изборите в Индия

Днес ще бъдат преброени всички 642 милиона гласа, подадени по време на шестте седмици на мащабния вот, който приключи на 1 юни. Преброяването на гласовете се извършва в момент, когато Индия е обхваната от екстремна гореща вълна, при която загинаха десетки хора.

Още: Черна събота в Индия: 33-ма членове на избирателни секции загинаха от топлинен удар

Индия се доближи до статута на свръхдържава по време на десетилетното управление на Моди и неговата дясна партия „Бхаратия Джаната“, но също така се поляризира все повече по религиозен признак, припомня CNN. Резултатите от изборите ще се отразят далеч отвъд границите на Индия, като се има предвид стратегическото положение на страната в Азия и нейната процъфтяваща икономика.

Снимка: Getty Images

С колко води партията на Моди?

Когато Нарендра Моди стартира кампанията си, той си постави за цел ръководеният от него алианс NDA да получи повече от 400 места в долната камара. Най-оптимистичните екзитполове предвиждаха сигурни 400 мандата.

Първите тенденции обаче сочат много по-оспорвана борба с ръководения от Конгреса алианс INDIA, който е лявоцентристка коалиция. Вече се спекулира дали "Бхаратия Джаната" сама ще достигне 272-те места, необходими за мнозинство.

Преднината между двете коалиции изглежда по-малка от очакваното, като първите данни показват разлика от едва 60 до 70 места, предаде BBC.

Партията на индийския премиер води с 39,3% от гласовете на общите избори след преброяването на една четвърт от бюлетините, съобщи националната избирателна комисия. Според данните - "Бхаратия Джаната" (БДП) и нейните коалиционни съюзници ще спечелят най-малко 281 места, цитира резултатите агенция БГНЕС.

Още: Предварителни данни: Моди печели изборите в Индия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес