Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 33 000 са потвърдените жертви на трусовете в Турция и Сирия, ООН смята, че са двойно повече

12 февруари 2023, 17:42 часа • 6193 прочитания

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото на седмицата вече са над 33 000. В Турция загиналите са най-малко 29605, докато в Сирия те са 3574. Според ООН реалният брой на жертвите може би е двойно по-голям.

Същевременно сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства, които обещаха десетки милиони долари за възстановяването на засегнатите от земетресението райони в страната. Продължава обаче да е затруднен хуманитарния достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия.

Папа Франциск призова за "конкретна подкрепа" за населението, засегнато от трусовете, отнели живота на хиляди в Турция и Сирия, население, което по думите му "не трябва да бъде забравяно", предаде АФП, цитиран от БНР.

ОЩЕ: В Турция са издадени стотици заповеди за арест на строителите на сградите

"Нека продължим да бъдем солидарни, чрез молитва и конкретна подкрепа, с населението, засегнато от земетресението в Турция и Сирия", каза той в края на традиционната си неделна литургия за поклонници и туристи на площад "Свети Петър".

Междувременно граничният пункт Алиджан между Турция и Армения, който 30 години бе затворен поради политическите проблеми между двете страни, бе отворен за пръв път, за да преминават тирове, пренасящи помощи за поразените от земетресенията турски области. Тази сутрин тирове с помощи от Армения са преминали на турска територия към град Адъяман, който е сред най-силно засегнатите.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес