Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва поиска от Америка да се откаже от плановете за противоракетния щит в Европа

14 август 2015, 20:11 часа • 6392 прочитания

Русия призова САЩ да се откажат от плановете си за разполагане на части от противоракетна система в Европа, след като Иран постигна споразумение със световните сили да ограничи ядрения си арсенал.

Москва неведнъж се е противопоставяла на плана, чиято цел според Вашингтон е да възпира нападения от страни като Иран и не е насочен директно срещу Русия, информира БГНЕС.

"Не виждаме никаква причина за продължаването на тази програма, камо ли с такива ускорени темпове и с ясното прицелване към руския ядрен потенциал", каза руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от агенция Ройтерс.

През изминалата седмица руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че американският президент Барак Обама не казва цялата истина. Той имаше предвид коментарите на държавния глава от 2009 г. свързвайки нуждата от противоракетен щит с "реалната заплаха" от ирански атомна и балистична ракетна активност.

В своите тогавашни изказвания Обама заяви, че "ако иранската заплаха е елиминирана, ние ще имаме солидна основа за сигурност и необходимостта от строителството на противоракетна отбрана в Европа ще бъде премахната".

Според Москва подобни коментари означават, че резолюцията по иранския ядрен въпрос, която беше постигната, е причина за Вашингтон да се оттегли от плана си за противоракетен щит.

Въпреки това говорителят на американското посолство в Москва Уилям Стивънс заяви, че дори и споразумението с Техеран да бъде приложено напълно, това не елиминира заплахата от ирански балистични ракети.

"Докато Иран разработва и разгръща балистични ракети, САЩ заедно със своите съюзници и партньори ще работи за осигуряването на защита от подобна заплаха, в това число и чрез разгръщането на противоракетната система за защита на НАТО", каза Стивънс.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес