Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мианмар съди японски журналист за предполагаеми фалшиви новини

04 май 2021, 10:11 часа • 1836 прочитания

Японски журналист, арестуван в Мианмар е обвинен в разпространение на фалшиви новини, съобщи японското посолство в страната.

Смята се, че Юки Китазуми е първият чуждестранен журналист, обвинен в престъпление в Мианмар и изправен пред три години затвор, съобщиха японски медии, предаде БГНЕС.

Той беше арестуван през април и оттогава е в затвора.

Повече от 700 души са убити и хиляди задържани, след като военните на Мианмар организираха преврат през февруари.

Китазуми, който работи като журналист на свободна практика и отразяваше многохилядните протести срещу военната хунта в страната за много от големите японски информационни агенции и медии, тъй като е от малкото чуждестранни репортери там, съобщи Би Би Си.

45-годишният журналист бе арестуван на 18 април, когато полицията нахлу в дома му в главния град на страната Янгон. Той вече беше задържан за кратко на 26 февруари.

Японското посолство в страната заяви, че Китазуми няма здравословни проблеми, но добави, че настояват военните да го освободят.

Освен отразяването на преврата и последвалите протести и убийства за японски вестници и телевизионни оператори, Китазуми публикува информации за събитията в Мианмар в своите акаунти в социалните медии.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес