Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови проверки за спекула с цените на въглищата в Китай

22 октомври 2021, 09:28 часа • 2228 прочитания

В Китай властите започват масови проверки на националните въгледобивни компании и търгуващите с въглища заради необходимостта да се предотврати ръста на цените на този енергоносител. Съобщението направи днес Държавният комитет по въпросите на развитието и реформите.

Департамента по цените ще изпрати многобройни проверяващи групи в провинциите, които добиват въглища, се казва в публикуваното на страницата на комитета в социалната мрежа WeChat. Ще се правят проверки на място за разходите и печалбите на предприятията и на логистичните компании.

Подобна мярка е предприета „за да се оправдаят приемливите ценови граници на въглищата", се казва в документа. Според изявлението, търговските организации, които нарушават закона и се опитват да спекулират с енергийни ресурси, „ще подлежат на тежки наказания“.

През октомври редица региони в Китай наложиха ограничения върху потреблението на електроенергия поради недостиаг на въглища и натоварване на електроенергийната система. В североизточната част на страната подобни мерки засегнаха не само промишлените предприятия, но и домакинствата. В тази връзка се увеличи рискът от покачване на цените на енергията на вътрешния пазар.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес