Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон, Шолц и Стармър предупредиха Иран какво го чака, ако атакува Израел

12 август 2024, 09:36 часа • 1738 прочитания

Ако Иран предприеме каквито и да е нападения срещу Израел, "ще понесе отговорността", а така в Близкия изток ще се стигне до "по-нататъшна ескалация на регионалното напрежение". Това обявиха в съвместно изявление Великобритания, Франция и Германия.

В комюникето от 12 август се посочва, че ако Техеран нанесе удар по израелска територия в отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в края на юли, ще застраши възможността за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и сключване на споразумение за освобождаване на заложници.

Още: САЩ разполагат подводница и самолетоносач в Близкия изток

Лондон, Париж и Берлин обвързаха ирански удар със сделка за войната в Газа

Британският премиер Киър Стармър, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха "Иран и неговите съюзници да се въздържат от нападения" и заявиха, че са съгласни с посредниците САЩ, Египет и Катар, че не може да има повече забавяне при възобновяването на преговорите между Израел и "Хамас" за примирие в Газа и освобождаване на пленници.

Снимка: Getty Images

В неделя "Хамас" изрази съмнение дали ще участва в срещата за преговорите този четвъртък, свикана от посредниците, тъй като броят на жертвите в Газа наближава 40 000 души (според контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в анклава). Миналата седмица Израел заяви, че ще изпрати екип от преговарящи на срещата.

Още: "Сключи мир, стига толкова невинни жертви!": Олаф Шолц остро към Нетаняху (СНИМКИ)

Израелското разузнаване чака иранска атака до дни

Съвместното изявление на Великобритания, Франция и Германия дойде, след като късно в неделя Axios съобщи, че израелското разузнаване смята, че до дни е вероятно да бъде извършена иранска атака.

Техеран не предприема бърз ответен удар срещу Израел, защото е много вероятно да се стреми към избягване на мащабна война. Иран също така възнамерява да подклажда страх и безпокойство сред израелците, като забавя отговора си и се възползва от спекулациите за това кога и как ще отвърне, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - т.е. Революционната гвардия - междувременно провежда военно учение в провинция Керманшах в Западен Иран между 9 и 13 август, за да "повиши бойната готовност и бдителността".

Още: Нетаняху няма да отстъпи от едно нещо за Газа никога: Говори доц. Мира Майер

Спекулации в парламента на Иран

В същото време иранският парламентарист Ахмад Бахшайеш Ардестани, който е един от видните хардлайнъри, с най-твърда и агресивна реторика, заяви на 10 август, че Техеран може да извърши серия от нападения, насочени срещу Израел, в рамките на три или четири дни. Ако Израел обаче постигне споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", то Иран може да се въздържи, смята Ардестани. Възможно е той да е направил това изявление, за да създаде условия, при които Иран да може да обвини за евентуално нападение срещу Израел неспособността на правителството на Бенямин Нетаняху да се съгласи на прекратяване на огъня, анализира ISW.

Накрая Ардестани заяви, че Иран може да използва 600 снаряда при следващото си нападение срещу Израел, за разлика от приблизително 300 дрона и ракети, които бяха ползвани при нападението през април. Коментарите на депутата са със спекулативен характер и е много вероятно той да не е посветен в информация относно ответните действия на Иран предвид настоящата му роля в държавата. Ардестани и преди е правил спекулативни коментари относно ядрената програма на Иран - например през май 2024 г., когато твърдеше, че Техеран е разработил ядрено оръжие.

Още: Битка в Иран между президента и Революционната гвардия заради Израел: The Telegraph с подробности

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес