Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майката на убиеца на Шиндзо Абе е част от църквата на Муун

12 юли 2022, 10:11 часа • 1132 прочитания

Ръководител на клон на Църквата на обединението, известна като църквата на Муун (по името на основателя Сан Мьон Муун) потвърди вчера, че майката на заподозрения за убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе членува в организацията.

41-годишният безработен Тецуя Ямагами се призна за извършител на деянието, с което отне живота на най-дълго управлявалия в съвременната история на Японияп премиер по време на предизборен митинг. Ямагами вярвал, че Абе е популяризирал религиозна група, на която майка му е направила "огромно дарение", съобщи агенция "Киодо", позовавайки се на разследващи източници. Според в. "Йомимури" и други цитирани от "Ройтерс" медии той впоследствие казал на полицията, че майка му впоследствие фалирала.

Полицията потвърди, че заподозреният е казал, че изпитва неприязън към конкретна организация, но не я назовава.

Президент на японския клон на Семейната федерация за световен мир и обединение, известна като Обединителната църква на Муун, обаче отказва да коментира даренията. Нито Абе, нито заподозреният убиец са били членове, нито Абе е бил съветник на църквата, казва той, цитиран от агенцията.

Самопровъзгласилият се за месия Муун създава църквата в Южна Корея през 1954 г., привлича вниманието с масови сватби за хиляди двойки. Муун държи бизнес (и медийна) империя и основава консервативния вестник Washington Times. Критици на църквата я определят като секта или култ и поставят под въпрос финансите ѝ.

Сайтът на църквата разказва за събитие от миналия септември, на което Абе похвалил работата на свързана с църквата организация.

Майката на Ямагами за първи път става част от църквата около 1998 г., но не я посещава между 2009 и 2017 г., но впоследствие се връща, докато през последната половин година или повече не започва да посещава църковни събития около веднъж месечно според цитирания ръководител на японския клон на църквата Томихиро Танака. Организацията знаела за финансовите ѝ трудности едва от разговор с нейни близки, но ръководителят нямал информация какво ги е причинило.

Говорещият свободно японски Муун създава в края на 60-те години антикомунистическа група в Япония. Нобусуке Киши, дядото на Абе по майчина линия и бивш министър-председател, е почетен изпълнителен председател за банкет на групата, организиран от Мун, съобщава на сайта си въпросната Международна федерация за победа над комунизма, пише "Ройтерс".

Муун почина през 2012 г. Църквата има около 600 хил. членове в Япония, от 10 млн. в световен мащаб, каза говорител на църквата.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес