Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на турската прокюрдска Партия на народите, Селахатин Демирташ, ще посети Москва

21 декември 2015, 22:11 часа • 5608 прочитания

Късно днес медии разпространиха информация, че съпредседателят на прокюрдската Партия на народите в Турция, ще посети Русия в опит да намали напрежението между Москва и Анкара.

Селахатин Демирташ ще бъде първата политическа фигура от високите етажи на Турция, който ще посети Русия след свалянето на руския изтребител миналия месец, довело до най-големия спад на отношенията между двете държави след края на Студената война.

Назми Гур, заместник-председател на партията по външните работи и член на делегацията, отиваща в Москва, заяви, че пътуването е насочено към подобряване на имиджа на Турция на международната сцена. Сред въпросите, които може да се обсъждат на вероятната среща тази сряда, ще бъдат възможното решение за Сирия и ролята на кюрдите в бъдеща демократична Сирия.

Москва наложи санкции на Турция след свалянето на руския изтребител Су-24 на турско-сирийската граница на 24 ноември. Един пилот беше убит от туркменски милиции, опериращи в Северна Сирия.

Пътуването на Демирташ, което не е организирано в сътрудничество с турското правителство, вероятно ще предизвика критики от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието, и нейните съюзници.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес