Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидер на партия в Южна Корея уволнен за сексуален тормоз

25 януари 2021, 10:06 часа • 1292 прочитания

Ръководителят на лява южнокорейска политическа партия, която защитава равенството между половете, беше уволнен заради сексуален тормоз върху един от собствените му депутати, съобщи АФП.

Ким Чен-Чеол беше председател на Партията на справедливостта, която с шестимата си представители е третата по големина в парламента на Южна Корея. Той беше лишен от позицията си, след като призна, че е тормозил Джанг Хе-Йонг, се казва в изявление на партията.

Той е последният политик, свален заради злоупотреба в консервативната и традиционно патриархална държава, където жертвите отдавна са принудени да мълчат.

33-годишната Джанг беше избрана в парламента миналата година и е сред най-младите депутати в Южна Корея.

Тя е известна с активността си в областта на правата на човека и изготви законопроект за борба с дискриминацията, забраняващ фаворизирането въз основа на пол, раса, възраст, сексуална ориентация, увреждане или религия.

Инцидентът се е случил след вечеря миналия месец и партията започна разследване, след като Джанг съобщи три дни по-късно за тормоза.

"Това е очевиден сексуален тормоз ", заяви заместник-председателят на партията Бае Бок-джу.

Ким Чен-Чеол е признал, че „е осъществил физически контакти, за които жертвата нито е искала, нито е дал съгласие, и е упражнил явен сексуален тормоз“.

В свое изявление Джанг казва, че инцидентът й е причинил "шок и страдание", а виновникът за това е неин политически съюзник, с когото е водила кампания срещу сексуалните престъпления.

Южна Корея остава доминирана от мъжете, въпреки своя икономически и технологичен напредък, а жертвите на сексуално насилие често се сблъскват със стигма, която ги обезсърчава да обявят това публично.

В същото време през последните няколко години в страната е широко разпространено движението #MeToo, след като прокурор обвини публично своя началник, че я опипва по време на погребение. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес