Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либерман иска инспектори на ЕС по границите на Газа

07 август 2014, 11:47 часа • 11653 прочитания

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че подкрепя присъствието на "европейски инспектори", които да контролират границите на ивицата Газа. Той каза това в интервю за германския вестник "Билд", предаде БГНЕС.

"Не полицаи или войници. Германия и ЕС трябва да изпратят инспектори в Газа, за да контролират обмена на палестинците със съседните страни", заяви Либерман в третия и последен ден от примирието между Израел и Хамас.

Той припомни, че ЕС "вече е правил това на граничния пункт Рафах" между Южна Газа и Египет, имайки предвид мисията Еубам, започнала през 2005 г. и прекратена през юни 2007 г. след идването на власт на Хамас в Газа.

Възобновяване на мисията, разширена към всички пропускателни пунктове около ивицата Газа, в момента се проучва в рамките на ЕС и беше споменато миналата седмица от Франция и в понеделник от Германия. Подготвя се обща декларация на Париж, Берлин и Лондон, съобщиха източници от германското външно министерство. За да възобнови мисията си, ЕС ще трябва "да получи съгласието на петте постоянни членки на Съвета за сигурност", припомни миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс.

Либерман потвърди, че Израел "вече не иска да администрира Газа". "Ястребът" в правителството на Нетаняху, който дълго време подкрепяше реокупация на ивицата Газа, за да се предизвика падането на Хамас, препоръча в понеделник мандат на ООН в Газа. Идеята обаче беше отхвърлена от представителя на министерството на отбраната Амос Гилад.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес