Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров се обяви срещу либерализирането на наркотиците

04 декември 2017, 10:36 часа • 1003 прочитания

Няма да вдигнем бялото знаме пред либерализирането на наркотиците, заяви на конференция „Парламентаристи против наркотиците“ руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ние не можем да се съгласим с тези, които предлагат да се предадем пред натиска на международната наркопрестъпност, да вдигнем бялото знаме и да отворим вратата пред тоталното либерализиране на наркотиците. Подобен подход е равносилен на катастрофа с небивали размери", каза руският външен министър.

Лавров подчерта, че: „В реалност се превърна срастването на търговията с наркотици с тероризма, който с пари от търговията с наркотици укрепва своя смъртоносен потенциал. Приходите от търговия с наркотици подриват международната сигурност и стабилност“, смята Лавров.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин пък се изказа за унифициране на националните законодателства, що се отнася до борбата срещу разпространяването на наркотици. Той призова към създаване на модел на законодателство по този въпрос. Според Володин „необходимо е да бъде извършен анализ на законодателството, за да може в бъдеще да бъдат избягвани ситуации, когато една страна, променяйки своето законодателство, създава усложнения и проблеми в съседните държави. Това се отнася на първо място до либерализирането и легализирането на т. нар. леки наркотици“.

Володин е на мнение, че трябва да бъде разработен общ подход при оформянето на списъка с наркотиците и психотропните вещества, усъвършенстване на стандартите в областта на здравеопазването. „Вие знаете, че една страна сама не може да се справи с тази задача“, подчерта парламентаристът. Той призова парламентаристите да реагират бързо на новите предизвикателства и на стремително променящата се ситуация.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес