Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите заплашват да разрушават турски язовири

13 юли 2015, 09:51 часа • 5322 прочитания

Кюрдска организация, произлизаща от Кюрдската работническа партия (ПКК), заплаши, че ще поведе партизанска война срещу изграждащи се язовири за добив на електричество в югоизточната част на Турция. Организацията твърди, че съоръженията са предназначени да помогнат на турската армия да контролира тези територии, предаде БГНЕС.

В изявление, цитирано от прокюрдската агенция Фират, Съюзът на кюрдските общности (СКО), смятан за градско крило на ПКК, заяви, че изграждането на язовирите е с главна цел да бъдат преместени хора и да бъде подпомогната турската армия, а не толкова да осигуряват енергия.

Правителствените сили и сепаратистките бунтовници от ПКК спазват примирие от 2013 г., но се случват отделни епизоди на насилие през последните месеци. Мирният процес между страните деградира.

"От този момент всички язовири и автомобилите, използвани за строителството, ще бъдат цел на нашите партизански сили", предупреди СКО, като призова фирмите, занимаващи се с новите проекти да напуснат зоната.

Обществеността трябва да знае, че ще се "използва правото на съпротива срещу изграждането на язовири и постове за военни цели", предупреди организацията.

Според кюрдската групировка е безполезно да се изграждат нови водноелектрически съоръжения в региона. Анкара от своя страна твърди, че такива проекти са необходими, за да се гарантира енергийната независимост на Турция.

Един човек бе убит, двама - ранени в провинция Ардахан (на североизток) при престрелка между армията и бунтовници от ПКК, според агенция Доган.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес