Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите обърнаха поглед към Асад за защита на Африн от Турция

19 февруари 2018, 06:40 часа • 3331 прочитания

Кюрдските формирования "Сили за народна самоотбрана" ще предадат на сирийската армия няколко позиции в град Африн (на 65 км от Алепо) и на границата с Турция. Това съобщи агенция "Фират", цитиран от БГНЕС.

Според информацията на агенцията частите от правителствените войски може да влязат в Африн през следващите 48 часа. Споразумението е постигнато по време на преговорите между страните, проведени в Алепо. Кюрдите искат от Дамаск да осигури и противовъздушната отбрана на Африн, който е подложен на атаки от страна на турските военновъздушни сили.

От Дамаск няма потвърждение на тази новина засега. На 14 февруари заместник-министърът на външните работи на републиката Фейсал Мекдад заяви на пресконференция, че сирийските власти "предприемат необходимите мерки за отразяване на турската агресия". Той отбеляза, че район Африн е "неразделна част от сирийската територия".

Припомняме, че Турция започна военна операция, получила името "Маслинова клонка", против кюрдските сили в този северозападен сирийски район, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от много други области в Сирия. Според последните данни на турския генерален щаб, в операцията са убити 1615 "терористи" за един месец.

Междувременно висш военен, цитиран от РИА Новости, съобщи, че Русия обобщава и внедрява опита, получен в Сирия, при подготовката на органите за военно командване.

"Сега под ръководството на Главното оперативно управление е разгъната работа за обобщаване на опита от бойните действия, получен в Сирия, и внедряването му в подготовката на органите за военно управление, войските и силите, както и в образователния процес на военните училища на Министерството на отбраната", пише началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на армията Сергей Рудской в официалното печатно издание на армията на Руската федерация "Красная звезда".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес