Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия

30 март 2021, 18:25 часа • 2768 прочитания

Кюрдските сили заявиха, че са арестували 53 заподозрени членове на групировката "Ислямска държава" в лагер в североизточна Сирия за роднини на джихадисти при операция за сигурност срещу ИД, съобщи АФП.

Подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) обявиха началото на прочистването в лагера Ал-Хол, който беше разтърсен от атентати и опити за бягство.

Кюрдските власти предупредиха, че лагерът, в който живеят почти 62 000 души, се превръща в екстремистка барутна буре, заради джихадистите на ИД, които се крият сред другите жители. Силите за сигурност на кюрдите "Асаиш" заявиха, че "са задържали 53 члена на ИД, включително петима ръководители на спящи клетки на ИД, извършили насилствени терористични атаки в лагера".

Те също „конфискували мобилни телефони, както и няколко лаптопа“, добави полицейското звено, свързано със СДС.

Тежко въоръжени кюрдски сили стояха на стража пред лагера, докато други щурмуваха предполагаеми скривалища в огромното селище, съобщи репортер на Франс прес.

В някои секции жителите стояха пред палатките си, наблюдавайки как антитерористичният отряд обикаля района.

Ал-Хол е по-големият от два управлявани от кюрдите лагери за роднини на джихадисти от ИД в североизточната част на Сирия.

В него се намират предимно сирийци и иракчани, но също така хиляди от Европа и Азия, заподозрени в семейни връзки с бойци от ИД.

Много жители виждат лагера като последен остатък от протодържавата ИД, която джихадистите обявиха през 2014 г. в големи части на Сирия и Ирак.

Кюрдските власти са регистрирали над 40 убийства в Ал-Хол от началото на тази година. Те казват, че симпатизантите на ИД стоят зад повечето убийства, докато източници от организациите за хуманитарна помощ твърдят, че зад някои от убийствата могат да стоят племенни спорове.

Кюрдският чиновник Симанд Али заяви пред АФП, че джихадистите са копали окопи в Ал-Хол, които са използвали за скриване на забранени електронни устройства и други стоки. Задържаните до момента са предимно сирийци и иракчани, каза той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес