Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кореспондентката на CNN ще се включи от Кабул в хиджаб

16 август 2021, 20:45 часа • 2253 прочитания

Кореспондентката на американската телевизия CNN в Кабул Клариса Уорд заяви, че след завземането на властта от талибаните ще трябва да се показва в ефир само в хиджаб.

Тя сподели, че талибаните не са ѝ забранили да работи, но са ѝ препоръчали да покрие лицето и ръцете си, ако желае да отразява събитията по улиците на Кабул.

„На жените, които са свикнали с определен начин на живот през последните 20 години, ще им бъде много трудно да свикнат с тази нова сюрреалистична норма“, каза Уорд в пряк ефир.

Тя добави, че в момента по улиците на столицата има много талибани, много от тях се движат въоръжени, включително и с американски оръжия.

Талибаните, с които кореспондентката е говорила, са заявили, че няма да предприемат резки мерки, но са уточнили, че „мюсюлманите желаят да живеят по ислямските закони“.

На 15 август талибаните без бой влязоха в Кабул и в течение на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че подава оставка, за да не се допусне кръвопролитие, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани и служителите на посолствата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес