Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментари: Война между Русия и Турция няма да има, търси се решение за Сирия

20 декември 2016, 10:00 часа • 3216 прочитания

Спиралата на насилие според мен ще продължи. Такъв коментар за случилото се в Анкара направи главният директор на БНР и бивш генерален консул в Турция Александър Велев. 

Същевременно журналистът Георги Коритаров направи паралел как дълги години Западът посочваше режимът на Башар Асад като основен виновник за случващото се в Сирия. Първият политик в България (бел. ред. – Лютви Местан), който говореше най-яростно срещу Русия при свалянето на руския бомбардировач Су-24 и винаги защитава "евроатлантическите ценности", сега заклейми убийството на руския посланик Андрей Карлов, подчерта Коритаров в Нова телевизия.

Търсят се определени тактически резултати – да има формула за решение на патовата и кървава ситуация в Сирия, в която да се предложи компромис и за САЩ, смята Коритаров, визирайки тристранната среща в Москва между Турция, Русия и Иран. Припомняме, че Русия и Иран подкрепят Башар Асад, а Турция е против този режим.

Безпокои ме факта, че турските власти много бързо обявиха убиеца за гюленист. Цинично е, че Анкара обвърза действията му със свалянето на руския бомбардировач през миналата година – че гюленистите са го свалили, каза полковник Славчо Велков. Той попита и защо атентаторът беше бързо убит и защо много бързо семейството му беше арестувано – може би могат да кажат нещо различно от официалната версия, беше тезата на Велков.

С две думи снощи Владимир Путин обясни, че случилото се в Анкара е провокация. Война няма да има – гонят се стратегически интереси, категоричен беше Велков. Той разкритикува и действията на турските сили за сигурност по отношение на Карлов. Припомняме, че руският посланик беше без никаква охрана в момента, в който беше убит.

Разбира се, че Европа има проблем с бежанците. Не знаем какви са мотивите – може да не е ислямизъм, а три пъти да са му отказали убежище и да е предприел тези действия, каза Велков по адрес на атентатора в Берлин. И каза, че германските медии се боят да нарекат случилото се терористичен акт, защото обикновеният зрител моментално ще направи връзка с "дълбоко погрешната интеграционна политика на Европа". Германските медии отразяват германската държавна политика, заяви Велков.

Това, което стана в Анкара, е повод за сближаване и търсене на общи решения, а не на разделение. Цената ще се търси от Башар Асад и от Фетхуллах Гюлен, смята Коритаров. И обяви репликата на Меркел "добре дошли" към бежанците за изключителен хуманизъм, защото знае цената на войната - от Втората световна война.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес