Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кола-бомба се вряза в автомобил с китайски граждани в Пакистан (ВИДЕО)

07 октомври 2024, 10:21 часа • 477 прочитания

Самоубийствена атака близо до международното летище Джина, Карачи в Пакистан късно в неделя уби двама китайски граждани и местен пакистанец, ранени са 17 души.  Новината съобщава Анадолската агенция.

Какво е станало?

Атентатор - самоубиец се е врязал с натоварено с експлозив превозно средство в конвой, превозващ китайски граждани. Сред ранените има няколко служители на сигурността, придружаващи конвоя.

Мощната експлозия, чута на километри разстояние, е избухнала извън летището. Властите увериха, че всички летищни инсталации са безопасни и че полетните операции не са засегнати.

Кой пое отговорност за атаката?

Отговорност за атаката пое сепаратистката Армия за освобождение на Белуджистан (BLA), забранена групировка, която преди това е атакувала китайски граждани в Пакистан.

Сепаратистите обвиниха Китай, че експлоатира богатите на минерали ресурси в югозападната провинция Белуджистан. ОЩЕ: "Хамас" пое отговорност за атентата в Тел Авив

 

Реакциите след атентата

В изявление китайското посолство в Исламабад осъди „терористичната атака“, като потвърди смъртта на двама китайски граждани и отбеляза, че още един е ранен. Посолството изрази своите съболезнования на семействата на жертвите и каза, че координира действията си с пакистанските власти след инцидента.

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф категорично осъди атаката, като нареди на службите за сигурност да изправят отговорните пред правосъдието.

В отделно изявление пакистанското външно министерство също осъди нападението, описвайки го като нападение не само срещу Пакистан, но и срещу неговото „трайно приятелство“ с Китай.

„Оставаме решителни в изправянето пред правосъдието на отговорните за това страхливо нападение“, казаха от министерството. ОЩЕ: Ужасяващ атентат на "Ал Кайда" в Сомалия - стрелба и взривове на плаж

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес