Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой наследи Абе и може да бъде следващият премиер на Япония? (ВИДЕО)

14 септември 2020, 10:50 часа • 1608 прочитания

Управляващата партия в Япония избра в понеделник главния секретар на кабинета Йошихиде Суга за свой нов лидер, съобщава БГНЕС.

Очаква се 71-годишният Суга да замени Шиндзо Абе като следващ министър-председател на страната. Миналият месец Абе съобщи, че се оттегля от поста по здравословни причини.

Суга лесно спечели гласуването, като взе 377 от общо 534 гласа от депутатите на Либерално-демократическата партия и регионалните представители срещу двама съперници.

Световните агенции предват, че Суга е бил дясната ръка на премиера Абе през последните 8 години.

Кой е Йошихиде Суга?

Йошихиде Суга отдавна е възприеман от много политически анализатори като фаворит на мястото на премиера Абе.

В понеделник Суга бе избран за нов лидер на управляващата Либерално-демократична партия (ЛДП), осигурявайки около 70% от гласовете, проправяйки пътя на 71-годишния младеж да стане министър-председател на парламентарен вот по-късно тази седмица, пише CNN.

Бившият външен министър Фумио Кишида и бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба бяха останалите двама кандидати.

Япония не е президентска система - лидерът на страната се избира от парламентаристи, а националният законодателен орган официално ще избере министър-председателя в сряда.

Кариерата на Суга и Абе е обвързана от близо десетилетие, откакто последният стана министър-председател през 2012 г. Абе стана най-дългогодишният лидер в страната от края на Втората световна война.

Суга беше дясната ръка на Абе през цялото време, изпълнявайки функциите на секретар на кабинета на министър-председателя, роля, подобна на комбинация от началник на кабинета и пресаташе.

Но двамата са много различни. Абе е харизматичният потомък на една от най-известните японски политически династии, важен актив в партийната политическа система, която цени родословието. Баща му е бил външен министър и е свързан с двама бивши министър-председатели.

Суга е син на фермер и е известен като прагматичен, сключващ сделки зад кулисите. Израства в селската префектура Акита и се премества в Токио след гимназията. След това работи поредица от странни работни места - включително във фабрика за картон и на известния рибен пазар Tsukiji, за да спести пари за университет. Той учи и работи едновременно.

След дипломирането си той се кандидатира за градски съвет в Йокохама. Въпреки че му липсват връзки и политически опит, той се компенсира с хитрост и упорита работа. Той води кампания от врата до врата, посещавайки около 300 къщи на ден и общо 30 000, според LDP. До края на изборите, според наблюдатели, износил 6 чифта обувки.

Малко след тази кампания той се променил и днес е известен като успешен политик, на когото може да се разчита да свърши нещата - качества, които го превръщат в отлична "дясна ръка" на Абе.

Той беше важен съюзник в усилията на министър-председателя за провеждане на поредица от икономически политики, известни като "Абеномика" - комбинация от парични стимули, увеличени държавни разходи и структурни реформи, предназначени да ускорят стагнацията на японската икономика.

Какъв министър-председател ще бъде?

Ако бъде избран за министър-председател, Суга се очаква да бъде нещо като „заместител на Абе“, каза Казуто Сузуки, заместник-декан и професор по международна политика в университета Хокайдо.

Сузуки каза, че е възможно членовете на LDP да се опитват да се възползват от кратък скок в популярността на Абе, след като той обяви оставката си. Проучване на Mainichi, един от най-големите вестници в Япония, преди обявяването на оставката на Abe установи, че 58,4% от анкетираните не са доволни от неговото отношение към пандемията. И неговият рейтинг на одобрение бе спаднал до 36%, най-ниският от 2012 г. насам.

Брад Глосерман, експерт по японска политика, каза, че Суга все още не е показал, "че той по някакъв начин е истинско отклонение както от линията на Абе, така и дори от масовия поток на ЛДП като цяло".

"Той има много добра история ... Въпросът обаче е до каква степен той има харизматична личност", казва Глосерман.

Да бъде приет от японците и опозицията в Япония, може да се окаже трудна задача.

Абе се оттегля на фона на широко разпространеното недоволство от работата му с пандемията на коронавируса и последвалата икономическа криза, която отвори началото на политическите му опоненти.

Основни проблеми, като огромен държавен дълг и застаряващо население, се очертават мащабно и въпреки публичните призиви на Абе за реформи за равенство между половете на работното място, критиците казват, че той не е успял да се справи с разликата между половете в страната или да реши проблеми, които пречат на по-голямото участие на жените в икономиката и политиката.

Ако бъде избран, Суга може да бъде принуден "да се продаде на обществеността" много скоро.

Правителството трябва да проведе нови общи избори до октомври 2021 г., но министърът на отбраната Таро Коно заяви в сряда, че предсрочни избори могат да бъдат свикани още следващия месец.

"Никой не знае всъщност кой е този човек. Той е работил зад кулисите", каза Глосерман за Суга. "Той все още не е разработил и представи образ на японската общественост, който ще може да събере и подкрепи."

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес