Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският президент нареди на военните да засилят бойната подготовка

06 юли 2023, 23:21 часа • 5714 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин призова в четвъртък военните да задълбочат военното и бойното планиране, за да увеличат шансовете за победа в евентуални реални битки. Това съобщи агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Си заяви, че светът е навлязъл в нов период на смут и промяна и ситуацията със сигурността в Китай е станала по-нестабилна, предаде Синхуа, като уточни, че той е направил тези коментари пред войските по време на инспекция на източното китайско командване. То, известно още като Източен театър, се намира в провинция Дзянсу и отговаря за сигурността на Източен Китай, включително Източнокитайско море и Тайванския пролив.

По-рано тази година Си Дзинпин, който си осигури трети мандат като президент, призова Китай да засили способността си да защитава националната сигурност и да превърне армията си във „Великата стоманена стена“. По отношение на Тайван, за който Пекин твърди, че е част от Китай, президентът обяви че страната му трябва да се противопостави на сепаратистки дейности и на намесата на външни сили.

Китай многократно е призовавал американски служители да не се ангажират с тайванските лидери, разглеждайки това като подкрепа за желанието на Тайван да бъде разглеждан като отделен от Пекин. След посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август миналата година, Китай организира военни учения около острова и проведе учения и бойни стрелби в региона.

Пекин не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол. През 2005 г. той прие закон, даващ на Китай правно основание за военни действия срещу Тайван, ако островът се отцепи.

Призивът на Си за повишаване на бойната готовност идва в момент, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигна в Пекин за разговори, насочени към облекчаване на напрежението между САЩ и Китай. „Трябва да упорстваме в справянето с военните въпроси от политическа гледна точка, да не се страхуваме да се бием, да бъдем добри в битките и решително да защитаваме нашия национален суверенитет, сигурност и интереси за развитие“, каза Си пред командването на Източния фронт.

През април Си инспектира командването на Южния театър със седалище в Гуангдонг, чиято сфера на отговорност включва Южнокитайско море, голяма част от което е поета от Пекин. По същия начин тогава той подчерта необходимостта от задълбочаване на военното обучение и подготовка, точно както китайският флот увеличи своите тренировъчни мисии и учения, за да противодейства на разширяващото се морско присъствие на САЩ в региона.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес