Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският IT сектор представя нова операционна система

25 август 2014, 10:32 часа • 14155 прочитания

През октомври т.г. китайските програмисти ще представят публично нова операционна система (ОС). Според публикацията от понеделник във вестник "Хуандзъ шибао", това ще даде възможност да отпадне монополът на "Майкрософт" (Microsoft) от китайския софтуерен пазар, предаде БГНЕС.

"В началото новата система ще бъде достъпна само за персонални компютри, а по-късно ще може да се качва и на смартфони и други мобилни устройства", обяснява експертът от Китайската инженерна академия Ни Хуанан, който е начело на разработчиците на новата ОС. "Имаме намерение да се конкурираме с "Майкрософт","Епъл" (Apple) и "Гугъл" (Google)", заявява смело той. Но Хуанан признава, че не достигат средства за някои изследвания. Проектът е затруднен и от спорове сред програмистите по редица въпроси.

Това не е първият опит на Китай да се откаже от програмното осигуряване, създадено от чуждестранни компании. Разработката на нови видове собствени операционни системи бе ускорена в КНР след публикуването на информация за американската секретна програма за електронно проследяване под кодовото име "Призма" (PRISM).

За съжаление на Китай, досега няма създадена местна ОС, която да стане наистина популярна сред потребителите. Според експертите преходът към алтернативни ОС е затруднен от вече изградени навици, включително желанието на китайците да използват набор от любимите си програми, които не винаги са достъпни през китайските ОС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес