Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски телевизионен водещ чака наказание заради обида

10 август 2015, 11:13 часа • 3596 прочитания

Популярен китайски телевизионен водещ е изправен пред "сурво наказание" заради квалификации и майтапи, които отправил по адрес на Мао Цзедун, съобщиха държавни медии в Поднебесната империя. На видеозапис, направен на частно парти, Би Фуцзян изпълнява пародийна песен, чието съдържание накърнява образа на Мао. Записът се появи в интернет през април, съобщава БГНЕС.

Малко след инцидента Би Фуцзян беше свален от ефир. Според информация на в. "Пипълс дейли" държавни служители наредили дна работодателя на провинилия се - държавната телевизия CCTV, той да бъде наказан за "сериозно нарушаване на партийната дисциплина". Мао, който е ръководил по време на културната революция и осакатилия страната глад, при който загинаха милиони, остава обект на много обсъждания в Китай. Би Фуцзян е водещ на ползващото се с огромна популярност новогодишно шоу и е най-известен с това, че води шоуто за откриване на таланти Булевард на звездите.

В споменатото видео той е запечатан да пее песен от опера от времето на Мао - "Да превземеш със стратегия Планината на тигъра", но текстът е със сериозни промени. В един момент водещият изпява името на вожда, а след това добавя: "Да не говорим никога вече за този син на кучка, той ни е причинил толкова много страдания .

За последно Би Фуцзян написа през април в Уейбо, китайската социална мрежа, и се извини за инцидента. Той отбеляза, че съжалява за създадените от него обществени последици и добави, че като публична личност трябвало да научи урока си и как да има високи стандарти и стриктна самодисциплина. Новината за наказание срещу него бяха посрещнати със смесена реакция в Уейбо. Според някои участници в социалната мрежа в Китай няма свобода на словото, според други водещият трябва да бъде наказан. Някои пък направиха паралели между готвеното наказание и бруталното отношение към инакомислещите по време на културната революция.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес