Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски посланик отрече правото на държави като Украйна да съществуват (ВИДЕО)

22 април 2023, 15:54 часа • 14284 прочитания

Китайският посланик във Франция Лу Шайе заяви, че бившите съветски държави "нямат ефективен статут в международното право".

"В международното право дори тези страни от бившия Съветски съюз нямат ефективен статут, защото няма международно споразумение, което да материализира техния статут на суверенна държава", каза Шайе в интервю за швейцарския журналист Дариус Рошебин.

Думите му веднага предизвикаха възмущение. "Той отрича самото съществуване на държави като Украйна, Литва, Естония, Казахстан и т.н.", написа в Twitter Антоан Бондаз - експерт по Китай в базирания в Париж мозъчен тръст Фондация за стратегически изследвания.

На въпроса дали смята, че Крим принадлежи на Украйна, посланикът на Китай във Франция отговори, че "това зависи от начина, по който възприемате проблема", като добави, че "не е толкова просто". Той също така заяви, че Крим е бил "руски в началото", без да уточнява какво има предвид под начало.

По-рано този месец обаче посланикът на Китай в ЕС Фу Кон омаловажи руско-китайското партньорство, лансирано от диктатора Владимир Путин като "безгранично". Въпреки отказа на Пекин да осъди руската агресия срещу Украйна, Фу заяви, че родината му не е на страната на Русия във войната.

Китайският посланик добави, че отношенията между Пекин и Москва са били "умишлено погрешно интерпретирани".

Той също така опроверга изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от февруари тази година, че Китай обмисля да доставя оръжие на Русия. През март обаче правителството на САЩ потвърди, че в Украйна са използвани китайски боеприпаси, вероятно изстреляни от руските сили.

ОЩЕ: Китай няма да дава оръжия на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес